Szállítás az ország egész területén. Érdeklődjön árainkról: +36/70-384-0703 ertekesites@renovashop.hu
Ha eddig nem tudott választani a két legelterjedtebb tetőfedő anyag közül (cserép és cserepeslemez), akkor jó helyen jár. Ebben a cikkben igyekszünk összehasonlítani mindkét anyag előnyeit és hátrányait, amit évtizedes tapasztalataink alapján gyűjtöttünk össze.

Egy átlagos tetőfelújítás általában 3-5 napot vesz igénybe, melyet akár 30-50 év nyugalom is követhet. Tetőfelújítás során kiemelkedően fontos az anyag minősége, valamint a szakszerű kivitelezés is. Hiába választja ki Ön a legjobb minőségű anyagot, melyre akár 50 év garancia is van, ha a már meglévő korhadt, elöregedett tetőléchez rögzítik azt. Hosszú távon ez mind biztonsági, mind esztétikai gondokat okozhat.

Palatető? Azonnal szabaduljon meg tőle!

A régi síkpalák lecserélésével hatalmas egészségügyi kockázattól óvhatja meg családját és környezetét. Közismert a palatető rákkeltő hatása, mely csak még nagyobb veszélyt jelent abban az esetben, ha a szakemberek nem távolítják el azt a tetőfelújítás során.

A környezetvédelem mindannyiunk felelőssége. A palatetőt veszélyes hulladékként kell kezelni, míg a cserepeslemez teljesen környezetbarát. 30-40 év múlva a bontott acélt leadhatja a MÉH-nek, ahol újra tudják hasznosítani a cserepeslemezt, ráadásul még pénzt is kap érte!

Na de mit válasszak?

Napjaink két legkeresettebb tetőfedő anyaga a cserepeslemez és a cserép. Sokan nem tudják mi a lényeges különbség a kettő között, vagy egyszerűen csak nem tudnak dönteni. Az alábbiakban pontokba szedve megtalálja mindkét anyag előnyeit és hátrányait, saját tapasztalatainkkal kiegészítve.

A cserepeslemez előnyei és hátrányai

Könnyű

A cserepeslemez súlya elenyésző a szokásos cserepes megoldással szemben, mindössze 5 kg/m²! Egyértelmű, hogy ez az egyik legnagyobb előnye ennek az anyagnak, így tökéletes választás tetőfelújítás esetén. A teljes tetőszerkezet cseréje nélkül is egyszerűen és gyorsan válthatja le régi palatetőjét a szinte pehelykönnyű cserepeslemezre, mely nem csak biztonságosabb, de manapság már rengeteg féle színben és formában kapható.

Gazdaságos

Mivel a cserepeslemezt méretre gyártva lehet rendelni, így az anyagveszteség minden esetben minimalizálható. Ez természetesen jó irányban befolyásolja a cserepeslemez szükséges mennyiségét, a termék súlyát, így pedig a fizetendő szállítási költséget is.

Biztonságos

Kis súlyából és könnyű szerkezetéből adódóan a cserepeslemez rendkívül ellenálló viharok során is, ráadásul mivel vízhatlan, egyáltalán nem vesz fel vizet. A hagyományos tetőcserép minden esetben szív magába némi nedvességet az esővízből vagy olvadékból, ami komoly fagykárokat idézhet elő, mert a megfagyott víz a cserép rétegeiben szétfeszítheti azt, így a cserép felülete sérülhet. A fémből készült cserepeslemez esetén sem esztétikai, sem más károkat nem okozhat a fagy.

Gyorsan szerelhető

Az előző pontokból következik, hogy a cserepeslemez könnyen szerelhető. Ez főleg annak köszönhető, hogy nagy táblákban érkezik a szerelés helyére, így sokkal gyorsabban halad a munka. Ez egy tetőfelújításnál igen fontos szempont, még akkor is, ha tudjuk, hogy a tetőfólia ad bizonyos védelmet az átfedés során.

Tiszta

A cserepeslemez felülete sokkal egyenletesebb, simább, így nem tapad meg rajta a por és vele a moha, sőt az eső bármilyen piszkot könnyedén lemos róla. A tetőnk a hótehertől is hamarabb megszabadul, mivel a tetőlemezről a hó is hamarabb lecsúszik mint a hagyományos tetőkről.

Egyedi

A cserepeslemezt rendkívül változatos színekben lehet rendelni, kezdve a klasszikus cserép színektől egészen a modernebb hatást keltőkig. Rendelhető matt bevonattal is, mely egy sokkal elegánsabb és hagyományos cserép külsőt kölcsönöz a tetőnek. A jobb bevonatok a jégnek is könnyedén ellenállnak, így hosszú távon megőrizve a tető esztétikáját.

Zajos

Sok helyen lehet olvasni, hogy a lemeztető legnagyobb hátránya az, hogy eső esetén hangos. Ez részben igaz, azonban megfelelő tetőfóliázással és szigeteléssel a különbség a többi tetőfedő anyaghoz képest szinte nem is észrevehető.

A cserép előnyei és hátrányai

Kis elemekből áll

Valószínűleg a tetőcserép egyik legnagyobb előnye, hogy kis elemekből épül fel, így felszerelése egyszerűbb egy nagyon tagolt vagy egyedi kialakítású tető esetében. Alternatívaként ma már kapható a Venecja cserepeslemez is, mely a cserepeslemez előnyeit egyesíti a tetőcserép előnyeivel.

Színtartósság

A cserepek esetében is igaz a tartósság, mely főleg abban nyilvánul meg, hogy a gyártók a cserép egészét színezik, így ha lepattan egy darab a cserépből, távolról ez az esztétikai hiba akkor sem észrevehető.

Nem vízhatlan

Néhány gyártó szerint az általuk készített tetőcserép (beton, kerámia, agyag) egyáltalán nem vesz fel vizet. Ez sajnos nem igaz. Ezen anyagok eredetükből kifolyólag minden esetben szívnak magukba vizet, amivel csak tovább növelik az amúgy is nagy súlyukat, ráadásul télen még fagyveszély is fenyegeti így a tetőt.

Nehéz

A tetőcserép súlya hihetetlenül nagy, általában a 10-szerese a lemeztető súlyának. Ez akár 50 kg terhelést is jelenthet négyzetméterenként, amit a nedvszívó képesség csak tovább növel. Gondoljon csak bele mekkora súlyt kell így a tetőszerkezetnek megtartania.

Könnyen szennyeződik

A cserepek egyenetlen felületének köszönhetően a tetőcserép nagyon könnyen és gyorsan mohásodik és koszolódik, amely az évek során esztétikailag csak egyre rosszabb lesz. Természetesen vannak már olyan cserepek, melyek remekül ellenállnak a szennyeződésnek, de sajnos ez az árukon is meglátszik.

Egy köztes megoldás – A Venecia

Sokan azért kedvelik a tetőcserepet, mert kis elemekből áll és ezáltal könnyebb a tetőre felvinni és ott dolgozni vele. A táblákban érkező cserepeslemezekről ez sajnos nem mondható el… Vagy mégis?

Nem olyan régóta kapható egy újfajta módon gyártott cserepeslemez, a Venecia. Kiselemes cserepeslemeznek is nevezik, mely egyesíti a cserepeslemez előnyeit (könnyű, tartós, tiszta) a tetőcserép előnyeivel (kis elemekben érkezik).

Részletesebben a Veneciáról itt olvashat, az árakat pedig itt találja. A Venecia nem véletlenül az egyik top termék jelenleg is a piacon, hiszen hihetetlenül tartós, egyszerű szállítani és szerelni, valamint 30-50 év garanciát vállal rá a gyártó!

Összefoglalás

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy ha logikusan szeretnénk választani, akkor ma már a cserepeslemez kerülne ki győztesként, főként egy régi tető felújítása esetén. Ha pedig a tetőszerkezet mindkét lehetőséget megengedi, akkor a döntést egyéni preferencia alapján kell meghoznia mindenkinek.

Reméljük ez a cikk segített a döntésben, vagy legalább a tájékozódásban, hogy milyen esetben melyik tetőfedő anyag lehet a legjobb választás. További kérdésével keressen minket bátran, vagy kérjen árajánlatot online!

A szerzőről:

Balogh János

Balogh János

alapító és ügyvezető, RenovaShop

Üdvözlöm oldalunkon! A nevem Balogh János, én vagyok a RenovaShop alapítója és ügyvezetője. A több évtizedes tapasztalataimat cikkek formájában igyekszem megosztani Önnel, hogy tetőfelújítás során körültekintően tudjon döntést hozni. Bármilyen további kérdéssel bátran keressen minket elérhetőségeinken!